.........................................................................................................

Cum e posibil ca emoția erotică să ne înalțe ? Fiindcă omul superior, care nu neagă și controlează perfect instinctele vede spontan în persoanele de sex opus o ființă divină

.........................................................................................................

ADI Tantra înseamnă Prima Tantră sau Tantra Primordială.

.........................................................................................................

CITIM ARTICOLUL

JALA-NETI este indicată, în tratatele clasice YOGA şi AYURVEDA, în special pentru purificarea zonei capului. Ea facilitează absorbţia PRANA-ei la nivelul nasului. NETI este o practică binefăcătoare pentru ochi, urechi, nas, gât, plămâni, precum şi pentru procesul gândirii. Această tehnică are un efect de purificare şi activare a centrului mental de comandă AJNA CHAKRA.

Modalitatea de execuţie
Este foarte important să practicaţi, chiar dacă nu aveţi un vas special. Se poate folosi, de exemplu, o sticlă PET de 0,5 l, care, însă, va permite ca (în mod nedorit) o parte nu prea imporantă din apă să se scurgă pe lângă nară.
Totuşi, acest neajuns nu este foarte important şi cu ajutorul unei sticle PET de 0,5 l putem să practicăm imediat şi chiar cu efecte foarte bune.
Vom descrie în continuare prima variantă de JALA-NETI, care foloseşte un vas special pentru realizarea exerciţiului.

a) Se umple cu apă caldă şi sărată (la temperatura şi salinitatea sângelui – o linguriţă de sare la jumătate de litru de apă – aceasta numindu-se soluţie izotonică) o cană specială pentru NETI; apa trebuie sa o simţim la gust ca şi o “supă bună”.

b) Capătul sub formă de pâlnie al cănii se introduce cu grijă în nara dreaptă, fără să blocăm canalul nazal. Din acest moment gura se ţine deschisă pentru a putea respira pe gură. Urmăriţi să nu strănutaţi, să nu înghiţiţi, să nu râdeţi, să nu vorbiţi şi să nu aveţi nici un fel de mişcări ale aerului prin nas, în timp ce apa se scurge prin el.

c) Capul se înclină lateral, cu nara stânga dedesubt, astfel încât apa să se poată scurge prin ea. Aceasta se petrece după câteva secunde. Urmărim, chiar, să absorbim apa prin nas, până când ea ajunge în locul în care traiectele celor două nări se unesc şi apoi o lăsăm să curgă prin cealaltă nară, sau o lăsăm să pătrundă în faringe, până când ajunge în gură, de unde o eliminăm în exterior.

Lăsăm să curgă jumătate din apa cu care ne-am propus să facem jala neti, apoi ne ridicăm capul la verticală.

d) Înainte de a schimba nările, suflaţi-vă puţin nasul ca să iasă eventualele resturi de apă.
e) Se repetă punctele b) şi c) cu singura diferenţă că acum apa este introdusă prin nara stângă şi va ieşi prin nara dreaptă, sau prin gură. După aceasta vă ridicaţi din nou capul la verticală şi vă suflaţi uşor nasul.

f) Dacă mai simţiţi canalul nazal blocat de mucus, reluaţi procesul chiar de câteva ori, dacă este necesar, până când nasul este curat. Dacă după câteva încercări nu reuşiţi ar fi indicat să vă prezentaţi la un consult medical pentru a detecta eventualele obturări ale tractului nazal.

O etapă extrem de importantă este uscarea nasului după tehnică. Aceasta nu trebuie neglijată niciodată, mai ales de către cei cu presiune mai ridicată a sângelui. Se realizează în modul următor:

a) Mai întâi vă aplecaţi în faţă lăsând capul să atârne cu nasul îndreptat către podea. Presaţi uşor nasul între degetele de la mână, apoi, lăsându-l liber, inspiraţi uşor de 10 ori pe gură expirând pe nas. Câteva picături de apă mai pot cădea astfel.

b) Vă ridicaţi si realizaţi câteva expiraţii rapide după cum urmează: de 10 ori pe ambele nări în acelaşi timp, de 10 ori pe nara stângă (cea dreaptă fiind acoperită cu un deget), de 10 ori pe nara dreaptă (cea stângă fiind acoperită cu un deget), în final din nou de 10 ori pe ambele nări simultan.

Aceste etape ar trebui să cureţe şi să usuce nasul. Dacă simţiţi că a mai rămas apă acolo, repetaţi întregul proces până la reuşită, pentru că altfel se pot manifesta simptome de răceală timp de câteva ore după aceea, ori se pot produce infecţii pornind de la apa impură rămasă în sinusuri ori în trompele lui Eustachio.

Odată învăţată, metoda poate fi realizată în aproximativ trei minute şi poate fi introdusă în rutina zilnică a igienei corporale. Majoritatea celor care o practică sunt plăcut surprinşi de simplitatea acestei tehnici şi de eficienţa ei în menţinerea sănătăţii.

Eventuale dificultăţi

– Apa poate să intre în gât dacă unghiul de înclinare a capului este incorect, dacă respirăm pe nas în timp ce apa se scurge pe acolo ori dacă nara este înfundată.
– Poate apărea o senzaţie neplăcută în nas dacă apa este prea puţin sărată ori prea caldă, dacă încă nu ne-am obişnuit cu tehnica ori dacă apa şi cana nu sunt curate.
– Apa poate fi stopată în curgerea ei de blocaje în interiorul nasului, contractarea involuntară a nasului (trebuie lăsat relaxat), o cantitate de mucus care-l blochează temporar şi care va dispărea după câteva încercări, apa prea rece care îl poate face să se închidă, un blocaj permanent care poate fi rezolvat cu ajutorul medicului.
– Pot apărea răni uşoare în interiorul nasului la cei cu tensiunea ridicată ori la cei cu mucoasa nazală foarte sensibilă. În aceste situaţii practica trebuie întreruptă până la primirea unor sfaturi de specialitate.

În anumite variante ale tehnicii se poate folosi, în loc de apă cu sare, apă hipertonică bogată în compuşi ai sulfului, clorului, sodiului, magneziului, bromului sau apă cu extracte de plante.

Efectele tehnicii JALA-NETI:

– îndepărtează din nas tot mucusul plin de impurităţi, aducând o stare de uşurare imediată;
– ajută la drenarea sinusurilor; ca urmare sunt reprogramate mecanismele naturale de apărare a corpului în caz de febră, alergii, sinuzită şi alte dereglări ale tractului respirator ca durere de gât, tuse, nas înfundat, inflamaţii ale amigdalelor şi polipi;
– este binefăcătoare în cazul astmului şi al bronşitei reducând tendinţa de a respira pe gură atunci când nasul este înfundat;
– are un efect răcoritor şi liniştitor asupra creierului prin reducerea căldurii excesive, ameliorând durerile de cap şi migrenele. Este benefică în cazuri de epilepsie, tulburări psiho-emoţionale, isterie, depresie şi, în general, în cazuri de tensiuni mentale;
– NETI este de mare ajutor în problemele asociate cu ochii: ajută la curăţarea canalelor lacrimare, îmbunătăţeşte vederea, face ochii strălucitori şi frumoşi;
– poate ajuta în cazul unor afecţiuni ale urechii, ca de exemplu infecţii ale urechii mijlocii, urechi înfundate, tinitus (ţiuit în urechi);
– NETI îmbunătăţeşte sensibilitatea nervilor olfactivi, ajutând la refacerea simţului mirosului, de aceasta beneficiind şi simţul gustului şi procesul digestiei;
– are efecte subtile asupra glandelor pineală şi pituitară, care controlează sistemul hormonal, efectul fiind armonizarea comportamentului emoţional;
– NETI influenţează centrul secret de forţă AJNA CHAKRA, ajutând astfel la atingerea unor stări mai profunde în meditaţiile yoghine;
– ajută la stimularea unei mai bune puteri de vizualizare şi concentrare; duce la o stare de luminozitate şi claritate a minţii;
– NETI este un remediu excelent pentru cei care încearcă să se lase de fumat, reducând tendinţa de a respira pe gură; de asemenea resensibilizează nasul în cazul poluării prin ingerare de fum, deprogramând astfel creierul de la dependenţa fizică şi fiziologică.

Recomandări

1. Apa trebuie să fie întotdeauna călduţă, niciodată rece sau fierbinte.
2.E bine să sflosiţi sare neiodată şi fără aditivi.
3. Utilizaţi un recipient special pentru NETI: o cană cu o prelungire sub formă de pâlnie. În absenţa acestuia poate fi folosită şi o seringă simplă (fără ac!)
4. În anotimpul rece este contraindicat să se iasă afară în aer rece imediat după ce s-a realizat NETI. Aplecarea în faţă este obligatorie, pentru ca apa rămasă să iasă în totalitate.
5. Dacă auziţi de recomandări ferme ale unor companii farmaceutice împotriva acestei tehnici, gândiţi-vă că adevăratul motiv este că în timp ce medicamentele costă bani, această tehnică simplă este gratuită.

Confirmări ştiinţifice

La Departamentul pentru Medicina Familiei al Universităţii din Wisconsin, a fost realizat un studiu pentru testarea eficacităţii irigaţiilor nazale zilnice cu apă sărată hipertonică. Grupul experimental a fost constituit din pacienţi cu probleme otorinolaringologice şi sinuzite frecvente. Aceştia au realizat tehnica zilnic, timp de şase luni. Pentru comparaţie s-a folosit un grup de control care nu a realizat această tehnică. Concluzia la care s-a ajuns: irigaţiile nazale duc la scăderea problemelor sinusurilor, a simptomelor legate de acestea, scad nevoia de a folosi medicamente şi spray-uri nazale la pacienţii cu sinuzite frecvente. S-a afirmat că medicii pot recomanda cu încredere această terapie.

Un alt studiu pentru determinarea eficacităţii acestei metode în tratamentul tulburărilor respiratorii a fost realizat la Şcoala de Medicină a Universităţii din San Diego, California. Testul a fost aplicat asupra unui lot de 211 pacienţi cu diverse tulburări ale tractului respirator, prin comparaţie cu 20 de persoane sănătoase. Ambele grupuri au aplicat tehnica de purificare nazală cu apă sărată timp de trei până la şase săptămâni. Concluzia: la pacienţii care au folosit tehnica pentru tratament s-a constatat îmbunătăţirea semnificativă a 23 din cele 30 de simptome prezente înainte de experiment, iar la grupul de control s-a constatat o îmbunătăţire globală a stării de sănătate.

Accesibilă oricui, practica lui JALA-NETI poate fi o soluţie salvatoare pentru starea sănătăţii noastre atât fizice, cât şi mentale şi spirituale, mai ales în aceste vremuri în care bolile respiratorii ca astmul, sinuzita, alergiile, febra, răcelile sunt tot mai frecvente, iar pe de altă parte conştiinţa spirituală este într-o stare de degenerare.

acest articol a fost realizat după un articol asemănător de pe site-ul www.yogaesoteric.ro, semnat de Melania Radu

.........................................................................................................

.........................................................................................................

.........................................................................................................

Tantra nu înseamnă sexualitate ci a vedea sfințenia în tot ce te înconjoară.

Tantra nu înseamnă desfrânare ci un control desăvârșit.

Tantra înseamnă iubire și transcendere.

Tantra înseamnă nondualitate și realizare instantanee a Unității.

Tantra înseamnă curaj și înțelepciunea de a-ți accepta aparentele limite prezente și de a avansa neîncetat către nelimitare.

.........................................................................................................

Avertisment

”Cu cât cazi de mai de sus, cu atât te lovesti mai tare”.

Tantra nu este potrivită pentru persoane care nu doresc transformarea spirituală și care fac diverse compromisuri de conștiință. Este nevoie de responsabilitate și iubire pentru a păși în câmpul fascinant al transformării și realizării spirituale tantrice. Farmecul personal și iubirea care se trezesc în inima ființelor de sex opus pentru un sau o tantrika trebuie tratate cu înțelepciune și responsabilitate.

În nici un caz nu trebuie să acționăm astfel încât să generăm suferință sau să profităm în diverse feluri de astfel de situații.

Tantra este arta transfigurarii vieții și a recunoașterii prezenței divine în tot ceea ce este lumea și în tot ceeea ce suntem.

Tantra NU este o metodă sexuală, iar principiile spirituale ale apropierii față de persoanele de sex opus sunt doar o mică parte din Tantra.

Tantra NU este magie neagră. Tantra NU poate fi practicată de cei care nu au înalte calități spirituale, morale si etice.

Tantra NU poate fi practicată fără îndrumarea unui maestru competent.

Dacă nu aveți un maestru competent NU ÎNCERCAȚI SĂ PRACTICAȚI TANTRA.

Daca nu ati atins un nivel autentic de maiestrie in Tantra, nu scrieti, nu vorbiti, nu dati sfaturi, nu apreciati si nu criticati Tantra.

În afară de Tantra, există multe alte căi spirituale care pot fi abordate, NU NECESITĂ CONDIȚII ATÂT DE STRICTE ȘI SUNT EXCELENTE – de exemplu, creștinismul practic autentic, yoga, disciplinele taoiste, chi kung, tao . Vă avertizăm că, așa cum aurul are multe variante de falsificare, în afară de Tantra autentică, ce este foarte rarâ, există numeroase lucrări, cursuri și grupări intitulate „de tantra” ce sunt superficiale și nu onorează acest excepțional curent spiritual. Există, de asemenea, așa-numita ”tantra demonică”, care este o oroare pentru ceea ce înseamnă binele, frumusețea, iubirea și spiritualitatea. Vă sugerăm, în primul rând, să vă feriți cu putere de a greși astfel.

Acharya Shiva Shankara